Logo Institut del Teatre

Toló, França, 24-10-1940  València20-7-2006

Coreògraf, intèrpret

Redactor/a: Carmen Giménez Morte

Biografia

Va començar la formació al Conservatori Nacional d’Art Dramàtic, Música i Dansa de Toló als dotze anys, on va ser premiat pel seu virtuosisme. Va estudiar a l’Escola Superior d’Estudis Coreogràfics de París durant tres anys, sota la direcció de M. d’Erlanger, promoció Fokine. De 1964 a 1970 va perfeccionar la seva formació al Centre Internacional de Dansa de Rosella Hightower, a Canes. Els seus professors més destacats de dansa contemporània van ser Susan Buige, Carolyn Carlson i Jackie Taffanel, i de dansa jazz, Linn MacMurray i Donald McKayle, entre d’altres. A partir de l’any 1964 va iniciar la carrera com a intèrpret en diverses companyies franceses, com ara els Ballets de l'Òpera de Marsella, quan el coreògraf era Roland Petit, i també als ballets de Félix Blazka. A partir de 1972 va compaginar el treball com a ballarí amb la docència a Marsella, Grenoble i altres ciutats. Des d'aquest mateix any 1972 va ballar les seves pròpies coreografies. El 1977 va conèixer Anna Maleras a Canes i va ser convidat per Hermann Bonnín, director de l’Institut del Teatre, a ensenyar-hi dansa contemporània. El gran èxit de les seves classes va fer que s’establís a Barcelona, on va impartir classes tant a l’Institut com a l’escola d’Anna Maleras i Ramon Solé. Va convertir-se en mestre de molts ballarins procedents de molts indrets, que acudien a Barcelona a formar-se en els nous estils de dansa. Alhora, va esdevenir professor habitual, de 1978 a 1991, de les cèlebres Jornades de Dansa de Tarragona, organitzades per Artemis Markessinis durant el mes de juliol, on convidava durant quinze dies professors i ballarins amb noves tècniques de dansa i noves maneres i estils d’entendre el moviment. A partir de 1984 es va traslladar a viure a València en ser convidat a elaborar un nou pla experimental d’estudis de dansa contemporània en el Conservatori Professional de Dansa de València, al costat de Curi Rodríguez i Micaela Torres.


Significació

Va ser un dels primers mestres de dansa contemporània a Catalunya i València. La seva carrera com a professor va ser llarga tant al seu país com a Barcelona i València, on va impartir classes en nombroses escoles de teatre i dansa. Des de 1988 va dirigir tallers de dansa per a actors. L’any 2000 es va crear l'Associació Gerard Collins a València, amb una jove companyia i altres activitats formatives per a ballarins. 


Estrenes

El 1977 va crear a Barcelona la seva companyia, L'Espantall Modern Dance Group, i va participar activament en la difusió de la dansa contemporània a Catalunya amb les creacions Emty Space, Univers clos, un pas a dos amb música de Philip Noel; Stabat Mater, amb música de La Monte Young, i Sophisticated, amb música de Klaus Schulze. La companyia es va dissoldre l’any 1983.

Quan Collins es va haver traslladat a València, ràpidament va començar a crear peces per a joves companyies valencianes: per a Nova Dansa, Blok i la peça per a deu ballarins titulada Cristal Works; per a la companyia Okrana, l’espectacle Alkimia; finalment, Vivaldi, per al Ballet Clàssic de València, convidat per Mari Cruz Alcalá.


Bibliografia
  • Giménez Morte, Carmen. La danza contemporánea en la Comunidad Valenciana. Los primeros pasos. València: Centre Coreogràfic de la Comunitat Valenciana. Teatres de la Generalitat Valenciana. Conselleria de Cultura y Educació, 2001.

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x