Logo Institut del Teatre
Dates: 2006-2011
Territori: Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Redactor/a: Jordi Jané
Activitat

Centre de creació i residència destinat a donar suport a l'activitat circense. Va ser fruit d'un conveni entre l'Ajuntament de Vilanova, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat, que en aquells moments preparava el Pla Integral de Circ.

El criteri amb què el Pla Integral projectava els centres de creació involucrava Govern, diputacions i municipis: amb l'ajut econòmic de Govern i Diputació, el municipi aportaria la infraestructura necessària perquè les companyies creessin un espectacle (o realitzessin un treball d'investigació); a canvi, les companyies oferirien gratuïtament unes sessions de l'espectacle, que revertiria en el teixit sociocultural de la població d'acollida. Centres de creació com Roca Umbert (Granollers), La Central del Circ (Barcelona) i la mateixa Vela de Vilanova no són només equipaments locals: transcendeixen l'àmbit municipal perquè la dimensió del projecte és nacional.

Ubicada en una zona rural de Vilanova i La Geltrú (la Masia d'en Cabanyes), La Vela oferia condicions idònies per treballar i, alhora, la necessària proximitat a la població. Les 3 hectàrees de terreny permetien la creació d'espectacles de gran format, i s'hi haurien pogut preparar fins i tot espectacles eqüestres. Inicialment s'hi van instal·lar els envelats de Monti & Cia. i posteriorment alguns més, i els artistes hi van tenir els seus vehicles i caravanes durant la creació dels espectacles. S'hi va construir un magatzem, un taller per als treballs d'escenografia i un edifici de serveis sanitaris. Com a contraprestació, les companyies residents van participar gratuïtament en el Festival Trapezi Vilanova i en els espectacles oberts al públic al recinte de La Vela.


Evolució

La gènesi d'aquest equipament és la fallida empresarial de Monti & Cia. la temporada 2004-2005 arran de l'espectacle Grottesco, preparat precisament als terrenys municipals de la Masia d'en Cabanyes, on es van dipositar les dues veles, els vehicles i la resta d'infraestructura quan va plegar la companyia. L'impuls per definir i tirar endavant el projecte es deu al tècnic de cultura de l'Ajuntament de Vilanova, Bienve Moya, que esdevindria també director de La Vela. L'any de la prova pilot (2006) ja hi van preparar números i espectacles una vintena d'artistes, s'hi van celebrar el Festivalet de Primavera (abril) i la Festa del Circ (octubre) i per Nadal s'hi van fer una Gala Especial i tres funcions d'El circo de la sombra.

Malgrat la notòria manca de sintonia entre la direcció artística de La Vela i la regidoria de Cultura de Vilanova durant tota la trajectòria d'aquest centre, La Vela va donar fruits estimables. A més de facilitar els treballs de creació de desenes de companyies, va programar cada any els Festivalet de Primavera i de Tardor (amb números o espectacles creats per les companyies residents) i el Circ de Nadal, de creació pròpia. També va facilitar l'exhibició d'algun d'aquests espectacles en festivals internacionals com el d'Aurillac i va participar al programa d'activitats escolars «Anem al teatre (i al circ)», amb l'objectiu de divulgar les arts de la pista i generar nous públics.

Coincidència o aprofitament de circumstància, amb la jubilació de Bienve Moya s'inicia la davallada d'aquest centre de creació en residència: no comencen les obres de reordenació i millora que havien d'arrencar a final del 2009, i tres mesos després de jubilar-se Moya encara no s'ha fet pública la convocatòria de places per a les noves direccions artística i tècnica. La Vela es paralitza, el consistori vilanoví assegura que busca fórmules per externalitzar-ne la gestió i el mes de novembre del 2011 encara no s'ha signat el conveni 2011 Ajuntament–Generalitat (el del 2010 s'havia signat el 22 de novembre, a punt d'acabar l'any). No operativa des del maig del 2011, La Vela mor definitivament el 2012 i hi queda inútilment enterrada una inversió pública de molts milers d'euros.

El maig del 2013, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) reclama que els envelats i el material aprofitable de la Vela reverteixin a la Generalitat i que es promogui un concurs públic per recuperar el centre de creació en un altre indret del país. Pocs dies després (20 de maig) l'Ajuntament de Vilanova torna el material i es desvincula definitivament del projecte. La Generalitat convoca el concurs públic el mes de desembre i el 14 de gener del 2014 adjudica La Vela al Centre de Creació Ca l'Estruch (Sabadell), amb la previsió que el mateix 2014 s'hi pugui instal·lar l'envelat. Finançat per l'Ajuntament de Sabadell i el Departament de Cultura de la Generalitat, el projecte La Vela de Ca l'Estruch inclou producció, exhibició i formació i representa un complement natural a la dedicació pluridisciplinària d'aquest centre sabadellenc.


Bibliografia

Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 vols. Tarragona: Arola Editors, 2013. (Col·lecció Eines de Circ)


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x