Logo Institut del Teatre

Barcelona, 16-5-1912  Barcelona5-6-1972

Estudiós

Redactor/a: Jordi Jané

Biografia

Publicista, escriptor i cronista de circ. Inclinat cap al circ i el periodisme per influència del seu pare (Josep Elias i Juncosa, Corredisses, fundador del Comitè Olímpic Català i pioner del periodisme esportiu), el 1953 va començar a publicar cartes a la revista Destino per replicar o matisar els articles de Sebastià Gasch. Es va enrolar en alguns circs ambulants com a observador i va escriure crònica circense als diaris Hoja del Lunes, El Mundo Deportivo, Diario de Barcelona i Tele/Exprés, així com articles de divulgació d'aquest art en revistes com Recull, Cavall Fort i Presència. De 1956 a 1962 va dirigir i editar la revista mensual Circo, i de 1964 a 1972 va ser corresponsal a l'Estat espanyol de la revista francesa Le Cirque dans l'Univers.

 

El seu fons documental és consultable a la Biblioteca de Nou Barris. Consta de llibres sobre arts escèniques, reculls d'articles de diversos autors, la col·lecció completa de la revista Circo, exemplars de Le Cirque dans l'Univers (1955-1972), dibuixos i fotografies d'artistes i altres temàtiques circenses, planxes de fotocomposició i correspondència professional.


Significació

L'activitat de Jordi Elias com a estudiós i divulgador del circ va ser molt important en el seu moment, i en l'actualitat és un llegat notarial que permet conèixer a fons l'activitat circense de les dècades dels anys cinquanta, seixanta i setanta del segle xx en els plans artístic, humà, sociològic, empresarial i de relacions laborals.

Cronista insòlitament ben documentat, sabia descriure minuciosament, seqüència per seqüència i amb un vocabulari tècnic rigorós i precís, els números de circ que veia en directe. Aquesta faceta del seu treball, molt pròxima a la notació coreogràfica, és avui de gran valor documental.

Profund coneixedor del sector gràcies a la seva inquietud i als nombrosos contactes estatals i internacionals, els seus articles d'anàlisi van posar l'èmfasi en aspectes tan determinants com l'escassa capacitat d'innovació d'alguns artistes i empresaris, la necessitat de les escoles de circ, la urgència de crear un circ estable a Barcelona, la conveniència d'un estatut especial per als artistes i el refús de la idea que el circ és un espectacle específicament infantil.

La visió global que Jordi Elias tenia de les arts escèniques el va impulsar a fer de representant d'artistes innovadors com Putxinel·lis Claca, Cecília Both, Albert Vidal o Els Joglars.


Publicacions
  • Elias i Campins, Jordi. Gaudí, assaig biogràfic. Barcelona: Edicions Circ, 1916.
  • Elias i Campins, Jordi. Diálogos en el circo. Barcelona: Ediciones Circo, 1962.
  • Elias i Campins, Jordi. 10 anys de circ. Barcelona: Ediciones Circo, 1964.
  • Elias i Campins, Jordi. Historietes ximples (il·lustracions de Frisco). Barcelona: Edicions Circ, 1965.
  • Elias i Campins, Jordi. Viatge per la costa catalana. Barcelona: Edicions Circ, 1966.
  • Elias i Campins, Jordi. Pinito del Oro, una vida en el trapecio. Barcelona: Edicions C.I.R.C.E., 1968.

Bibliografia
  • Jané, Jordi. «Les arts del circ». A: Barral i Altet, Xavier (dir.). Art, geografia i societat. Vol. 2. Barcelona: Edicions L’Isard, 2002 (Col·lecció Art de Catalunya).
  • Jané, Jordi. 152 Volts de pista. 2 vol. Tarragona: Arola Editors, 2013 (Col·lecció Eines de Circ).
  • Jané, Jordi. Les arts escèniques a Catalunya. Barcelona: Cercle de Lectors / Galàxia Gutenberg, 2001.

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x