Logo Institut del Teatre

Teatre Calvo-Vico / Teatre Granvia

Comparteix

Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes, 664

Redactor: Raffaella Perrone

Dates: 7-6-1888: Teatre Calvo-Vico; 1893: Teatre de la Granvia; 1909-1918: Teatre Granvia
Descripció

El Teatre Calvo Vico s'inaugura el 7 de juny de 1888, en plena Exposició Universal, amb caràcter popular. El nom era un homenatge als seus directors, dues glòries de l’escena espanyola: Rafael Calvo i Antonio Vico.

 

L'edifici original era de fusta, modest en la seva estructura i la seva decoració. La sala disposava d'un pati de butaques per a 2.000 localitats. L'entrada principal, situada al xamfrà amb el carrer de Llúria, donava per un costat al vestíbul de la sala i al gran saló del cafè i, per l'altre, a espais de serveis. Una altra entrada des del carrer de Llúria permetia d'accedir directament a l'escenari.

 

Al principi de setembre de 1893, l'empresa liderada per Calvo i Vico en cedí la gestió a la Gran Compañía Castellana-Catalana, dirigida per Antoni Tutau, que emprengué una petita reforma del local a càrrec de l'arquitecte Miquel Madorell i Rius. Canvià el nom pel de Teatre de la Granvia. El 1909 va ser reedificat segons el projecte de l'arquitecte Manuel Joaquim Raspall, i l'establiment millorà la seva estructura i decoració. Finalment es quedà amb el nom de Teatre Granvia. El 1918 el teatre tancà definitivament les portes i fou enderrocat l'any 1919 per construir-hi el Ritz, un hotel modern de gran categoria.


Activitat

El Teatre Calvo-Vico, a l'inici, es va dedicar sobretot al gènere de la sarsuela, que gaudia en aquell moment del suport d’un ampli sector de públic. Tot i això, en la vetllada inaugural s'hi va presentar El gran Galeoto, drama en tres actes de José Echegaray, un homenatge al teatre castellà.

El 1892 morí el gran Rafael Calvo i el seu germà Ricardo el substituí i posà en escena comèdies divertides, que van conviure amb obres de companyies comicolíriques, a més d'alguna peça de teatre en català, com la Casa de nines, de Henrik Ibsen, el 1893.

Al Granvia també s'oferiren algunes sessions de cinema a partir de 1911, encara que programades de manera esporàdica, alternades amb obres teatrals, amb preeminència del gènere líric.


Bibliografia
  • Caballé y Clós, Tomás. Evocaciones históricas barcelonesas. Los teatros de Barcelona durante la Exposición Universal de 1888. Barcelona: Fomento de la Producción Española, 1942.
  • Munsó Cabús, Joan. Els cinemes de Barcelona. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1995. 
  • Ossorio y Gallardo, Carlos. Douze jours à Barcelone: guide illustré. Barcelona: Neotipia, 1908.

 


Fonts iconogràfiques

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x