Mariona Masgrau, Eugenio Navarro i Toni Rumbau, els tres membres de la companyia de titelles La Fanfarra, van fer-se amb un soterrani al Born, un antic forn situat a tocar del mercat, el 1984, a fi d’utilitzar-lo com a magatzem i taller. De tornada d’un viatge a París aquell mateix any, però, li van decidir donar una nova utilitat i el van convertir en un teatre de butxaca a imatge dels que havien descobert a la capital francesa. L’arquitecte Santiago Roqueta en va signar l’interiorisme.
Rumbau, director en solitari de la sala des del 1992, explicava el naixement del Malic com la necessitat artística de La Fanfarra de disposar d’un espai on poder crear en llibertat, sense dependre de les exigències d’una demanda centrada en el públic infantil. La companyia volia obrir el món dels titelles al públic adult, però un cop van agafar les regnes del Malic, van anar més enllà, fent encabir altres mons –el del cabaret, el teatre musical o l’òpera– en un espai reduït i d’un aforament de seixanta cadires. Pel que fa al nom del teatre, es deu a en Malic, titella creat per Masgrau l’any 1976 i descrit per la Fanfarra com un aventurer.
L’any 2002, cansats de la gestió –sobretot, de no poder compatibilitzar la feina de despatx amb la creació de nous espectacles– i davant la urgència d’emprendre unes reformes que no podien assumir, els socis de La Fanfarra van decidir tancar el teatre per concentrar-se en els seus projectes artístics, desvinculats de la companyia.
El grup francès de teatre de titelles i d’ombres Théâtre du Petit Miroir va donar el tret de sortida a la programació del Teatre Malic el 10 de novembre del 1984. Des d’aquell dia, i al llarg dels seus divuit anys de vida, van passar per la sala artistes i companyies nacionals i internacionals, intèrprets debutants i consagrats, directors i autors joves o madurs. Magda Puyo, Xavier Albertí, Myriam Mézières, Quim Lecina, Joan Brossa, Pepe Otal o Manel Barceló hi van presentar espectacles; s’hi va veure teatre de titelles, però també sessions de màgia, teatre de text –al Malic va estrenar-se la primera versió en català d’una obra de Bernard-Marie Koltès (La nit just abans dels boscos)–, cabaret literari i eròtic... El teatre va assolir una fita destacada: la de donar a llum al Festival d’Òpera de Butxaca que, del 1993 al 2007, i a partir de la temporada 2012-2013, va comandar Toni Rumbau.
De tant que t’estimo..., espectacle de titelles de Rafael Metlikovez sobre el desamor, va tancar el teatre el 29 de desembre del 2002.
Rumbau, Toni. Malic. L’aventura dels titelles, Tarragona: Arola editors, 2007.
Tierz, Carme; Muniesa, Xavier. Barcelona ciutat de teatres, Barcelona: Ajuntament de Barcelona: Viena Edicions, 2013.
Antón, Aurora; Tierz, Carme. «La millor alternativa». TeatreBCN (Barcelona: Edicions EJ), núm. 8 (2000), p. 56-60.
Altres
Arxiu «Teatre Malic» de l'Institut del Teatre.
Entrevista a Toni Rumbau.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar