La història del Teatre Gaudí Barcelona corre paral·lela a la del Versus Teatre. Un únic equip artístic va gestionar ambdues sales del 2008 al 2018: l’autor i director Ever Blanchet i els actors Eles Alavedra i Maria Clausó, socis a les companyies Versus i Teatre de la Nau. A més, l’una i l’altra haurien d’haver ocupat dos locals veïns als voltants de la plaça de les Glòries: una vella fàbrica d’ascensors al carrer Castillejos i un taller mecànic, a la Gran Via. Un cop reformat, el primer local va allotjar l’any 1995 el Versus Teatre; en canvi, les negociacions amb el propietari del taller van ser molt més lentes i complicades. Tant, que després de sis anys de converses, Blanchet i els seus companys van decidir buscar un altre local a prop de la Sagrada Família.
Per al nou teatre els calia una nau diàfana d’uns 400 m², en què hi cabés un escenari central de 10 x 10 m amb grades pels quatre costats. La van trobar al local d’un antic supermercat de la cadena Campió i, després d’una remodelació integral, el 8 de febrer de 2008 el Teatre Gaudí Barcelona iniciava el seu recorregut.
Un ampli vestíbul —l’actual Gaudí Visual Gallery, un espai expositiu— dona accés a dues sales, la Gran (193 localitats) i la Petita (34 localitats), batejades inicialment amb dos noms relacionats amb el món titellaire català: La Claca i Teresa Calafell.
El Teatre Gaudí Barcelona, seu de bon començament del Teatre de la Nau i actualment de la companyia Versus Teatre, va arrelar al barri amb un repertori més popular que el del Versus: la comèdia clàssica (La importància de ser Frank, d’Oscar Wilde), agredolça (Pasta fullada, d’Ever Blanchet) o àcida (Els antiquaris, de Gerard Vàzquez) van gaudir del suport del públic, igual que la dansa jazz (NO, de Cia. Vincles) o la contemporània (Lulú, primera nit, de Roberto G. Alonso). També el musical ha jugat un paper rellevant al TGB: el recital dramatitzat Sondheim. Déus del teatre, somrieu va inaugurar-lo amb un repartiment de luxe —Laura Mejía, Pilar Capellades, Miquel Cobos, Xavier Ribera-Vall i Òscar Mas—, i el cèlebre The Wild Party d’Andrew Lippa va convertir el cinquè aniversari de la sala en tota una festa musical, amb vint-i-un intèrprets en escena.
El despertar de la primavera, versió musical de l’obra de Steven Sater i Duncan Sheik amb direcció de Marc Vilavella, 4 minuts 12 segons, de Jeames Fritz, dirigida per Pep Duran, o Karen, d’Ever Blanchet, amb direcció d’escena de Marta Gil Polo, són algunes de les produccions que s’hi ha pogut veure. El Gaudí desenvolupa també una línia de programació familiar amb espectacles com el clàssic Els Músics de Bremen de Versus Teatre.
Tierz, Carme; Muniesa, Xavier. Barcelona ciutat de teatres. Barcelona: Ajuntament de Barcelona: Viena edicions, 2013.
Entrevista amb Ever Blanchet.
Fotografies 1 i 2: Programa d'El despertar de la primavera (14 novembre 2016 - 12 febrer 2017)
Fotografies 3 i 4: Programa de Karen (23 juny 2019)
Fotografies 5 i 6: Programa de La Silibararera (16 abril - 7 juny 2009)
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar