Plaça de Prim, 4, Reus (Baix Camp).
Redactor: Ivan Alcázar Serrat
Dates: 1882El Teatre Fortuny es va inaugurar l'any 1882, segons un projecte de l'arquitecte Francesc Blanch. L'edifici del Teatre Fortuny, amb una façana porxada, s'aixecava al solar de l'antic convent de les monges carmelites, i la seva construcció fou cabdal per donar forma i importància urbana a l'actual plaça de Prim, punt important de la ciutat. Són trets característics del teatre l'escala imperial del vestíbul, la sala al primer pis desplaçada respecte a l'eix de l'accés, la platea en forma de ferradura, tres pisos amb llotges separades per mampares i llotges de prosceni a cada pis, i el galliner. També hi destaquen el teló de boca que reprodueix la pintura L'esperit del Faust, de Marià Fortuny; el fossar d'orquestra delimitat per una balustrada, i un fossat d'escenari ben profund, de tres nivells subterranis. El teatre és passant —a la part posterior té façana a l'actual carrer de Boule— i el seu escenari —encara amb pendent— té unes dimensions d'11 per 17 m.
En la restauració duta a terme entre els anys 1983 i 1988 van intervenir els arquitectes Carles Espinós, Lluís M. Serra, Antoni Piñol i Josep Huget. Els arquitectes van posar èmfasi en l'aspecte dels materials, els acabats i l'ornament, que havia quedat sense resoldre en la inauguració del teatre original. Van realitzar un interiorisme i un mobiliari que recorda el disseny de la Viena finisecular, amb els referents de la Secessió o d'obres d'Adolf Loos. El teatre reduí la seva capacitat fins als 850 espectadors. A part de les importants tasques de restauració i reforma, també es van organitzar els cossos laterals i posterior de l'escenari, on hi ha els camerinos, els magatzems, una sala d'assaig i el departament de producció.
El Teatre Fortuny va ser una iniciativa de la societat anònima Teatro-Casino amb l'objectiu d'explotar un nou espai d'oci que substituís el vell Teatre Principal o de les Comèdies, que funcionava des del segle xviii i que va ser enderrocat el 1891. El Fortuny va estar vinculat des del principi a El Círcol, societat fundada el 1852 per les classes altes reusenques, que l'any 1884 hi traslladà la seva seu. El 1901 el Círcol va construir a Reus un teatre d'estiu, el Teatre-Circ, i l'any 1919 la societat va comprar el Teatre Fortuny.
L'òpera i l'opereta hi han tingut força presència, com la sarsuela i el género chico, i la revista, els sainets i els vodevils, amb molta acceptació per part del públic. Després de la Guerra Civil l'activitat teatral va anar de baixa i va ser substituïda progressivament pel cinema, que ja abans de la guerra havia tingut una presència continuada a la cartellera. Amb tot, les arts escèniques hi van continuar presents: òperes puntuals i algunes comèdies i esdeveniments com els Festivals de Primavera a mitjan anys quaranta, la programació de l'Associació d'Amics del Teatre als cinquanta i, als seixanta, el Teatre de Cambra de l'Agrupació Pericial, que va programar teatre de més nivell i risc artístic.
Més endavant, a les darreries de la dècada del 1970, es creà l'Associació d'Espectadors de Teatre, que va permetre una programació de més nivell, que contrarestava els vodevils i les revistes habituals de l'època. El 1981 es creà el Consorci del Teatre Fortuny amb la participació de l'Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i la Generalitat. El Fortuny forma part del Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER), fa produccions escèniques (dins el CAER CREA) i acull espectacles dels festivals Cos i Trapezi.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar