Carrer de ca l'Alegre de Dalt, 55. Seu al Poblenou: Carrer Pere IV, 228-232, Barcelona.
Redactor: Ivan Alcázar Serrat
Dates: 1989El Teatro Fronterizo va tenir una existència itinerant al llarg de dotze anys, fins que el 1989 va inaugurar la Sala Beckett en un edifici industrial del carrer de Ca l'Alegre de Dalt, al barri de Gràcia de Barcelona; el mateix Samuel Beckett va acceptar mitjançant una carta que la sala dugués el seu nom. La reforma va anar a càrrec dels arquitectes Pep Garcia Cors, Emma Villanueva i Pancho López. La sala de la seu de Gràcia es trobava situada en un nivell soterrani al final d'un passatge en rampa. Es tractava d'una estança perpendicular sense teler, amb una capacitat d'entre cinquanta i vuitanta espectadors. Les dimensions de l'espai escènic, amb les grades enfrontades a l'escenari, eren de 11,82 m² de profunditat, fins a la primera filera de butaques, 9,37 m d'amplada i 3,5 m d'alçària màxima.
En una planta de l'edifici adjacent hi havia L'Obrador, l'escola de dramatúrgia. Des del 2007, la Sala Beckett es va veure immersa en un procés judicial a causa del contracte d'arrendament amb Núñez i Navarro, l'empresa propietària de l'edifici. El 2009 l'Ajuntament de Barcelona va cedir l'edifici de l'antiga Cooperativa Pau i Justícia, al carrer de Pere IV del Poblenou, per tal que la Beckett s'hi traslladés. Es tracta d'un edifici de dues plantes construït el 1924 que havia acollit el magatzem de queviures, el cafè, el teatre i l'escola de la cooperativa. Després d'un concurs de projectes d'arquitectura, el 2011 es fa la presentació pública de la proposta guanyadora, dels arquitectes Ricardo Flores i Eva Prats.
Els nous espais s'acomoden a l'estructura antiga, n'aprofiten tant les fusteries com l'organització espacial i creixen en volum a la part de les cobertes. A causa del context de crisi econòmica i per la manca de suport financer institucional, el trasllat de la Beckett a l'edifici del Poblenou s'inicia l'estiu del 2013 amb una primera fase d'arranjament, per tal de permetre dur-hi a terme les activitats de L'Obrador, i s'inaugura oficialment el 14 de novembre de 2016.
La Sala Beckett va obrir l'any 1989 al barri de Gràcia de Barcelona com a seu del Teatro Fronterizo, una experiència d'investigació, experimentació i creació teatral fundada el 1977 per un grup encapçalat per José Sanchis Sinisterra i que va funcionar a Barcelona fins al 1997. Posteriorment la Sala Beckett va continuar amb la programació i la creació centrada en el teatre de text contemporani, català i estranger. La sala va néixer amb la voluntat de transcendir el funcionament de mer espai comercial i d'exhibició per tal de ser un laboratori teatral. A la sala de Gràcia s'han donat a conèixer noms de referència i escenes del teatre internacional, com per exemple amb la Mostra de Teatre Argentí Contemporani. La dramatúrgia catalana actual ha tingut a la Sala Beckett una plataforma important. L'activitat formativa es va consolidar el 2002, quan es va posar en marxa l'escola de dramatúrgia teatral de L'Obrador. L'Obrador es va inspirar en el Royal Court Theatre de Londres, i la temporada 2005-2006 va organitzar el Primer Obrador d'Estiu. La llista de dramaturgs catalans formats a la Beckett i a L'Obrador és ben llarga. La Beckett també ha programat en clau pluridisciplinària: el Cicle Concerts de Dansa, els Dilluns de Música i Arts Contemporànies i, des de la temporada 1993-1994, les coreografies dels cicles de La Porta. Ja amb la perspectiva de la nova seu al Poblenou, la Beckett canvia el seu estatus jurídic i esdevé la Fundació Sala Beckett | Obrador Internacional de Dramatúrgia. La «Casa dels Autors Teatrals» de Barcelona es planteja treballar en la nova etapa en quatre àmbits principals d'activitat: formació i experimentació teatrals, producció i exhibició d’espectacles, difusió internacional de l’autoria contemporània i activitats divulgatives, i formació de públic.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar