Plaça de Colomer i Carrer Gran, Canet de Mar, Maresme.
Redactor: Ivan Alcázar Serrat
Dates: 1923Teatre de Canet de Mar ubicat a l'edifici de l'antiga cooperativa La Canetenca, projectat per l'arquitecte Rafael Masó i inaugurat el 1923. L'Odeon és part del Patrimoni Municipal, però es troba en estat ruïnós i ha estat immers en un procés legal, després d'un accident mortal esdevingut al llarg de les obres de rehabilitació i consolidació l'any 2007. Veïns de Canet, organitzats en l'Associació Cultural Plataforma Odeon (ACPO), creada el 2000, mantenen activitats culturals al poble i reivindiquen la recuperació d'aquest edifici. A l'Odeon i en altres projectes de l'època, Masó reorienta el seu estil cap a un llenguatge formalment més moderat i auster, amb trets noucentistes que inclouen elements de la tradició popular i semblen albirar el racionalisme.
Situat en uns terrenys rere l'església del poble, l'obra s'inicià a partir del 1920. L'edifici tenia dues plantes, amb dues entrades i façanes a cotes diferents, una de les quals a la plaça de Colomer. Era un volum senzill, enriquit per les decoracions en ceràmica verda i pels volums i espais secundaris de la galeria i el porxo triangular, amb columnes treballades. L'estructura a la planta baixa es basava en pilars de maó i voltes a la catalana, i la construcció tenia dos elements compositius bàsics: el sòcol amb carreus de pedra de Girona i una part superior del cos, de color blanc, amb finestres d'arc de mig punt a la façana a la plaça i de formes més variades a l'altra, al carrer Gran.
A la primera planta, l'espai principal era la sala d'actes, molt senzilla i originalment pintada de blanc amb decoracions de guix. Tenia planta rectangular i terra pla, amb un petit escenari amb boca i tarima, i obertures distribuïdes de forma asimètrica i segons el ritme marcat per les pilastres dels murs laterals. A la dècada del 1970, la recaptació obtinguda per les Sis Hores de Cançó va permetre la rehabilitació de l'Odeon. L'any 2007 van començar les obres de reforma i rehabilitació, segons el projecte del despatx d'arquitectura Valeri Associats, guanyadors del concurs convocat per l'Ajuntament. Les obres, que es van veure interrompudes tràgicament aquell mateix any, preveien encabir al Teatre Municipal de l'Odeon dues sales (de 375 i 72 espectadors) i un cafè.
Al llarg de la seva història l'edifici va ser la seu d'una cooperativa de consum, amb la sala d'actes i el cafè al pis de dalt. Després de la Guerra Civil, a inicis dels anys quaranta, l'edifici de Rafael Masó es va usar com a temple religiós mentre l'església es reconstruïa. El 1950 es va reprendre l'activitat de cinema. L'Odeon era conegut popularment com «el cinema de dalt», que ja havia tingut a la dècada dels anys trenta i que continuaria fins al 1970.
El 1977, el grup de joves cooperativistes que formaven El Canyer, amb la col·laboració de la companyia Comediants, van reinaugurar el cafè i el teatre. L'edifici de la cooperativa va acollir, primer, el local d'assaig de Comediants, i després va esdevenir l'espai de creació, exhibició i programació de la companyia. Comediants s'hi va estar del 1977 al 1988, any en què es va traslladar al complex de La Vinya, als afores del poble. A l'Odeon hi van actuar, també, Els Joglars, el Ballet Contemporani de Barcelona i la Companyia Núria Espert, entre molts altres, i hi va haver molta programació musical en viu. Des de l'Odeon, Comediants organitzaren molts esdeveniments i celebracions, com la recuperació dels carnavals, i convidaren a actuar al municipi companyies com l’Odin Teatret, El Teatro Tascabile de Bèrgam o Bread and Puppet.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar