Logo Institut del Teatre

La Perla 29 - Espai teatral a la Biblioteca de Catalunya

Comparteix
Territori: Carrer de l'Hospital, 56. Barcelona
Dates: 2006
Redactor/a: Ivan Alcázar Serrat
Descripció

L'Hospital de la Santa Creu es va constituir l'any 1401 a partir de la fusió de sis hospitals barcelonins. La part nord-est del recinte, en els baixos de la qual actualment es troba l'espai escènic de La Perla 29, va ser una de les primeres a ser construïdes, i la part de les galeries claustrals i la sala principal data del 1401 al 1490. En aquest mateix espai, les dependències adjacents, dedicades actualment a serveis, bar, taller i camerinos de la companyia, corresponen a construccions dels segles XVIIXVIII, mentre que els passos, corredors i espais entre aquests darrers i la plaça de la Gardunya són de la fi del segle XVIII i del XIX.

El sistema constructiu de l'antic hospital, inspirat en el d'alguns monestirs, es basa en els arcs de diafragma suportats en murs i contraforts de pedra, coberts amb teula ceràmica i taulells de fusta. Aquesta estructura a la primera planta forma sales llargues, altes i ben amples, mentre que a les plantes baixes, com a l'espai teatral, les crugies es cobreixen amb voltes de creueria apuntades, molt rebaixades. La nau d'usos escènics té unes dimensions de 42,75 per 10,64 m, amb una alçària de 5,5 m fins a la clau de volta.


Activitat

La Perla 29 és una plataforma de creació fundada l'any 2002 vinculada a la productora Pas 29. Després d'una itinerància per diferents teatres barcelonins, i ja sota la direcció artística d'Oriol Broggi, La Perla 29 es va instal·lar en els baixos de la nau nord-est de la Biblioteca de Catalunya, al recinte de l'antic Hospital de la Santa Creu, al barri del Raval de Barcelona. Val a dir que, segles enrere, en algun dels espais de l'Hospital ja s'havia fet teatre, i que la institució hospitalària havia regentat el primer teatre de la ciutat, el Teatre de la Santa Creu. L'espai als baixos de la Biblioteca de Catalunya havia funcionat des del 1954 com a taller de restauració i enquadernació de llibres de l'Escola d'Arts i Oficis.

El 2004, la nau va ser cedida per la biblioteca per a ús teatral. El primer muntatge teatral de La Perla 29 als espais de la Biblioteca de Catalunya va ser El Misantrop de Molière, que l'any 2005 es va escenificar en una de les naus de lectura, al pis principal. Antígona, el 2006, es va muntar ja a la nau en planta baixa, i va iniciar així una relació de l'espai amb la companyia que ha continuat al llarg dels anys i que amb cada muntatge ha assajat una organització espacial diferent. La Perla 29 treballa habitualment amb obres de repertori del teatre europeu, en uns processos creatius artesanals i participatius entre director, tècnics i actors, que tenen en compte l'especificitat del lloc i la proximitat amb l'espectador. Esporàdicament, la nau ha acollit espectacles d'altres companyies, concerts i exposicions. La Perla 29 manté la seva oficina i el local d'assaig al barri de Gràcia de Barcelona i el magatzem al Poblenou.


Bibliografia

Barbany, Damià. La Perla 29. Una realitat teatral. Barcelona: Arola Editors, 2013.

Conejo da Pena, Antoni. Assistència i hospitalitat a l'edat mitjana. L'arquitectura dels hospitals catalans: del gòtic al primer renaixement. Tesi doctoral. Barcelona: Universitat de Barcelona, Departament de Història de l'Art, 2002.

Carvalho, Antônio Pedro Alves de. La Arquitectura de los hospitales en Barcelona hasta la expansión modernista. Salvador de Bahia: Quarteto, 2009.

Tierz, Carme; Muniesa, Xavier. Barcelona ciutat de teatres. Barcelona: Ajuntament de Barcelona: Viena edicions, 2013.


Enllaços

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x