Logo Institut del Teatre

L'Atlàntida. Centre d'Arts Escèniques d'Osona

Comparteix

Carrer Francesc Maria Masferrer, 4. Vic, Osona

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 2010
Descripció

El complex cultural engloba en un mateix edifici de nova planta el teatre Ramon Montanyà, l’Auditori Joaquim Maideu, l’Escola de Música de Vic (EMVIC) i un bar-restaurant. Del projecte (guanyador d'un concurs) i de la direcció d'obra del nou complex cultural, en fou responsable un equip d'arquitectes encapçalat per Josep Llinàs, amb Josep Llobet, Pedro Ayesta i Laia Vives. La situació urbana de l'Atlàntida vincula el nucli antic amb els nous eixamples de Llevant, situats a l'altra llera del riu Mèder.

El nou complex cultural vigatà conté la diversitat del programa sota una coberta d'altures canviants i superfícies complexes, amb gairebé la meitat del seu projecte encabit sota rasant, quelcom coherent amb el nom del centre. El volum reculant de l'edifici es veu perforat per patis, pous de llum i lluernaris, i cerca l'adequació de l'escala de les seves parts fins a disminuir l'impacte de l'alçària de la caixa escènica. Tot això fa que s'assenti com un edifici singular, capaç, però, de respondre amb mesura a l'escala del context i del perfil urbà. Els acabats exteriors de l'Atlàntida juguen amb el contrast entre el to grisós de les cobertes de zenc i les brillantors daurades de les planxes de Tecu-Gold de les façanes (un aliatge de coure i alumini).

El trajecte des del passatge i el pati d'ingrés fins a les sales es fa a través d'un passeig arquitectònic sorprenent, per successives plataformes de foyers que contenen en els seus perímetres els espais funcionals i de serveis diversos. El complex consta de dues sales de grans dimensions. L'auditori (sala polivalent i versàtil, de 17 m d'amplada i 25 de longitud, amb una altura aproximada de 8 m) pot acollir conferències i concerts de format petit i mitjà.

L'ingrés principal a la sala del teatre per un balcó lateral permet a l'espectador una panoràmica del conjunt, impactant pels pendents accentuats del sostre i els paviments. La caixa escènica, de forma trapezoïdal, té una alçària de 21m, i l'escenari té unes dimensions de 14 per 12 m, amb una alçària de la boca d'escenari de 7,5 m. La sala té una capacitat de 800 localitats, repartides entre la platea i l'amfiteatre. Per motius decoratius, que continuen amb el caràcter topogràfic de l'arquitectura, al sostre de la sala s'hi han pintat amb pa d'or les corbes de nivell corresponents al plànol de la zona del Collsacabra.

L'acústica de la sala és pensada per a teatre, amb veu no amplificada. En les actuacions amb orquestra de música clàssica, es recorre a una petxina acústica desmuntable. Per al control de la reverberació de la música amplificada s'hi han col·locat rastrells de fusta de bolondo d'alçàries diferents, que formen un sòcol de color més fosc i amb perfil ondulat als murs laterals.


Activitat

L'Atlàntida pren el nom d'un teatre anterior i el d'un antic cinema construït en la dècada del 1950, que de mitjan anys vuitanta fins al 2002, quan va ser clausurat per problemes estructurals, va funcionar com a teatre municipal. Vuit anys més tard, el 23 d'abril del 2010, l'edifici de la nova Atlàntida s'inaugurà amb la composició El cant del lloc, amb lletra del poeta Lluís Solà i música de Josep Baucells.

L'Atlàntida té programació anual de teatre, dansa i música, i és també un centre de creació d'espectacles propis, produccions i coproduccions. En la cerca d'una singularitat com a centre d'abast territorial, i per la presència de l'Escola de Música i del Conservatori en el mateix complex cultural, té en la música una de les seves activitats preeminents. La Temporada Grans Concerts i el Cicle de Música Religiosa, actes del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, del Festival de Jazz de Vic i del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), tenen un pes important en cada temporada.

Pel que fa a les arts escèniques, a banda de la programació regular cal destacar l'Escena Oberta (per a produccions osonenques, amb propostes contemporànies) i el Cicle d'Espectacles Familiars. La propietat de L'Atlàntida és municipal, està gestionada per una Fundació i té vigent un Pla de Mecenatge.


Bibliografia
  • Ajuntament de Vic. La casa de cultura: A Vic, junts. (Full informatiu publicat en motiu de la inauguració de l'Atlàntida). Vic: Ajuntament de Vic-L'Atlàntida-FCC/ Atenció Ciutadana, 2010.
  • Merí de la Maza, Ricardo; Marco Marco, Juan (eds.). «Complejo cultural municipal "L'Atlàntida"». TC Cuadernos, 20, n 101, 2012, p. 84-123.

Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x