Avinguda del Général Leclerc, Perpinyà (Regió administrativa del Languedoc-Roussillon, França)
Redactor: Ivan Alcázar Serrat
Dates: 2011El complex del Théâtre de l'Archipel se situa a la façana nord del nucli històric de la vila de Perpinyà cap al riu Tet, allà on anteriorment es trobava el planter, espai tradicional de celebració de la Fira de Sant Martí. El 2005, el concurs d'arquitectura per adjudicar el projecte arquitectònic del teatre fou guanyat pels Ateliers Jean Nouvel (París), associats per a l'ocasió amb Métra & Associés. El nom del nou teatre es va inspirar en el títol d'un assaig del 1994 del sociòleg Jean Viard, La Société d'archipel ou Les Territoires du village global.
Amb la idea de l'arxipèlag presa al peu de la lletra, el projecte descompon cadascuna de les funcions del programa del concurs en sengles edificis i proposa una juxtaposició de volums autònoms, on es caracteritza el conjunt mitjançant la diferència formal i de textures de cadascuna de les parts. El conjunt està format per Le Studio (sala d'assajos), l'edifici administratiu, l'edifici logístic (espai tècnic, magatzem i preparació de decorats), Le Carré o Petite Salle i l'edifici teatral. En aquest darrer, es continua amb l'estratègia de desconjuntar les parts.
L'edifici de la sala del teatre és coneguda com Le grenat (una pedra semipreciosa del Canigó). A la sala es duu a terme una reinterpretació de la tradicional planta amb forma de ferradura, que aquí és més ampla, esmussa i sense llotges, amb un ample amfiteatre semblant als dels primers auditoris de cinema nord-americans. La sala està embolcallada per una closca asimètrica de formigó armat, amb un acabat de resines i vernissos. Una persiana de lones de PVC i llistons horitzontals de fusta, que es pot desplegar en tres posicions diferents, permet canviar la capacitat de la sala entre els 1.100, els 640 i els 840 espectadors. Segons la necessitat de cada espectacle (teatre, dansa, òpera o concerts de música amplificada), l'acústica és modulada per aquesta persiana i pels relleus de les lamel·les de fusta als murs perimètrics de la sala.
Les obres del teatre començaren l'any 2008, i l'edifici es va inaugurar el 9 d'octubre del 2011 amb l'espectacle La cantate de l'Archipel. El primer director general del Théâtre de l'Archipel ha estat català Domènec Reixach. Ha centrat la seva programació, entre altres activitats i àmbits, en el teatre contemporani (de text i multidisciplinari), la reinterpretació de la tradició clàssica, la programació coreogràfica, especialment de dansa contemporània, el circ actual, l'art digital i multimèdia, els grans concerts de música clàssica, òpera i música contemporània i els espectacles adreçats al públic jove.
La gestió de l'Archipel inclou l'organització del festival d'estiu «Les Estivales de l’Archipel». També del festival «Aujourd’hui Musiques», i del Tilt Festival, que se celebra a la sala El Mediator. L'equipament cultural estén la seva àrea d'influència cultural en el centre d'una àrea, de Girona a Narbona, amb un milió i mig d'habitants. Del 2009 al 2012 ha funcionat l'Escena Catalana Transfronterera ECT-SCT, en el marc del projecte europeu InterReg, conjuntament amb El Canal-Centre d'Arts Escèniques de Salt. El Théâtre de l'Archipel pertany a l'Association de Scènes Nationales de França.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar