Logo Institut del Teatre

Cubedo i Capella, Joan Vicent

Comparteix

Borriana, 1953 

Emprenedor i intèrpret

Redactor/a: Ramon X. Rosselló

Biografia

Joan Vicent Cubedo ha combinat en la seua trajectòria diverses facetes dins el món de l'espectacle, tant de caràcter creatiu (director, actor o contacontes) com d'altres vinculades a la gestió, a la programació, al management, a la producció d'espectacles, a la docència i a la pedagogia teatrals. Els seus inicis es vinculen al teatre independent, especialment als primers anys de L'Entaulat, grup creat el 1974 a València pels germans Cubedo; també participa en algun dels muntatges del grup El Rogle. Durant aquests anys, així mateix, és director i professor de l'Aula de Teatre de la Societat Coral El Micalet. Posteriorment, inicia una etapa en què centra la seua activitat en l'àmbit de la gestió, just en el moment en què s'encetava el teatre públic valencià. En aquest sentit, formà part del Consell Executiu de Teatre (1978) en l'etapa preautonòmica i, després, va ser el primer director de la Sala Escalante (1980-1981), en ser llogat l'antic teatre del Patronat de la Joventut Obrera per la Diputació de València. A continuació, traslladà la seua activitat a Madrid, on va formar part de l'equip de direcció del Centro Dramático Nacional com a cap de promoció i publicitat, i, després, del del Teatro Nacional de la Zarzuela, vinculat en aquest cas al departament de documentació, protocol i promoció.

Retornat a València el 1986, ha exercit com a productor per a diferents companyies, com L'Entaulat, Ananda Dansa, Los Duendes, Circ Gran Fele, Escena Vocal, Teatre Estable del País Valencià o Teatre Jove (Fundació Shakespeare). Així mateix, es vincula de nou al teatre públic valencià en ser nomenat Rodolf Sirera director del Teatre Principal el 1990. Posteriorment, ha exercit tasques de producció vinculades al sector musical, tant al Palau de la Música de València, sota la direcció de Manuel Ángel Conejero, o en Òpera 95, sota les ordres d'Inmaculada Tomás.

En els últims anys la seua activitat es troba estretament lligada, per una banda, a la Societat Coral El Micalet, on és el responsable de l'Aula de Teatre d'aquesta institució cultural i valencianista, des d'on crea Paraula Viva, un projecte de biblioteca oral. Per altra banda, desenvolupa la seua activitat com a contacontes i recitador, sota el nom d'«El Tio Vicent, actor/narrador», en l'empresa de serveis teatrals Llapissera de Teatre.


Significació

En la trajectòria de Joan Vicent Cubedo destaca, per una banda, la seua implicació en els inicis del teatre independent des del grup L'Entaulat, així com també la seua dedicació al camp de la creació i la docència teatrals per als infants, on fou un dels pioners en el panorama valencià dels anys setanta. Igualment, Cubedo es troba present en la posada en marxa del sector teatral públic arran de la instauració del període democràtic, tant dins l'àmbit valencià com estatal. Sens dubte, Cubedo, a més, és un exemple de compromís amb la llengua i la cultura catalanes, un compromís que ha desenvolupat durant els darrers anys des de la seua vinculació a les activitats de la Societat Coral El Micalet.


Bibliografia
  • Cubedo, M.; Vila, V.; Herreras, E. La Sala Escalante i el Teatre Infantil Valencià. València: Diputació de València, 1995.
  • Herreras, Enrique. «El teatre de titelles a la Comunitat Valenciana: de la transició als nostres dies». A: El titella perseverant. La Mostra de Titelles a la Vall d'Albaida al cap de 20 anys. Albaida: MITA Publicacions, 2004.

Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x