Logo Institut del Teatre

Mostra Internacional de Titelles a la Vall d'Albaida

Comparteix
Tipologia: Festival de Titelles o de Teatre objectual
Redactor/a: Ramon X. Rosselló
Continguts

Aquest festival centra la seua activitat en diferents localitats de la comarca valenciana de la Vall d'Albaida, amb una programació d'espectacles amb formats, estils i procedència diversos però sempre al voltant del teatre de titelles (o d'objectes) i les seues diferents tècniques, o d'espectacles que se situen en espais de frontera entre el teatre d'actors i el teatre de titelles. La programació combina propostes adreçades tant al públic infantil o escolar com al públic adult.

 


Trajectòria

La Mostra Internacional de Titelles a la Vall d'Albaida fou creada el 1985 i la seua trajectòria va unida, inicialment, a l'activitat de la companyia Bambalina Titelles (Albaida, 1981). El festival es crea amb l’objectiu de dotar d’impuls cultural als diversos municipis de la comarca; alhora, hi havia la pretensió d'oferir un punt de trobada i de projecció a companyies que per les caracetrístiques del seu treball començaven a definir-se, dins l'àmbit de les arts escèniques, com a col·lectius diferenciats i amb un pes específic. Per a la primera edició van comptar, de la mà de Rodolf Sirera, amb el suport de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Aquesta edició tingué lloc del 22 al 31 de juliol amb la participació de vuit localitats i deu companyies de tot Espanya. Les cinc primeres convocatòries es feren a finals de juliol per poder dur a terme les representacions al carrer, atesa la manca d’espais teatrals en molts dels municipis, amb una assistència massiva de públic.

La Mostra ha anat creixent amb la incorporació de noves institucions patrocinadores, de més localitats, de companyies estrangeres i d'activitats paral·leles com ara cursos i exposicions. Respecte al vessant pedagògic, destaca la presència l'any 1989, dins la 5a edició, de Joan Baixas, mentre que per a la següent edició fou el nord-americà Roman Paska l'encarregat d'impartir-hi un curs. A partir de la sisena edició tenen lloc dos canvis rellevants. Per una banda, la programació es trasllada al mes de novembre, la qual cosa va implicar una aposta pels espais tancats i una millora en les condicions per tal d'acollir espectacles més complexos. Per una altra, el festival esdevé internacional gràcies a la presència de nous patrinadors, com la Diputació de València i la Caixa d'Estalvis d'Ontinyent. Altres canvis destacats es donen a partir de 1992, any en què es convoquen els premis Mostra de Titelles amb la voluntat de destacar les millors contribucions i, a més, s’hi adhereix la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida com a entitat patrocinadora i aglutinadora de tots els esforços i les peticions dels municipis.

Posteriorment, es reorienta la línia artística del festival amb la voluntat de programar companyies amb llenguatges més innovadors, com són Assondelli, Bululu, Vélo Théâtre, Jordi Bertran, Joan Baixas o Théâtre de la Massue. El 1997 té lloc la inauguració del Museu Internacional de Titelles d'Albaida, un projecte que ha consolidat la Vall d’Albaida com un referent del teatre de titelles. A més, des del Museu s'inicia un camí d’investigació que es veurà reflectit en l’aparició de MITA Publicacions el 1999, coincidint amb el quinzé aniversari de la Mostra, edició en què s’uneix el Ministeri de Cultura al festival. El 2001 comencen els primers cicles (clàssics contemporanis, titella tradicional, pedagogia, etc.). «Visquem Àfrica» serà la proposta del 2002, mentre que el 2003 se centra en el públic adult; el 20è aniversari va suposar un autèntic diàleg entre el món de les marionetes i la resta de disciplines artístiques.

Diferents components de Bambalina han exercit la direcció artística del festival: Vicent Vila fins al 1989, posteriorment Jaume Policarpo i des del 1994 Josep Policarpo. A partir del 2005 la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida assumeix aquesta tasca. Per al 25è aniversari, i amb l'objectiu de reforçar la direcció artística, torna a fer-se'n responsable Vicent Vila i s'augmenta tant el nombre de companyies com el d’activitats complementàries. Des del 2009 ha crescut el nombre de poblacions participants situant-se per damunt de la quinzena i el de companyies superant la vintena.


Bibliografia

Policarpo, Josep; Policarpo, Jaume; Vila, Vicent; Herreras, Vicent; Martín, Mariví. El titella perseverant. La Mostra de Titelles a la Vall d'Albaida al cap de 20 anys. Albaida: MITA Publicacions, 2004.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x