Logo Institut del Teatre
Autor/s: Aristòfanes
Altres autor/s: Carandell, Cristián [traducció i pròleg]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Col·lecció Popular de Teatre Clàssic Universal ; 60
Lloc: Barcelona
Any: 2007
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 92
Alçada i amplada: 18 x 11 cm.
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B-39619-2007
ISBN: 978-84-9803-254-3
Tipologia: Llibre
Descripció

Aristòfanes és un poeta còmic grec les dades biogràfiques del qual són poques i incertes. Va néixer a Cidatenèon, un districte urbà d'Atenes, als voltants de l'any 445 aC i, havent estat magistrat a les seves velleses, va morir l'any 385 aC, o poc abans. Un repàs als textos del comediògraf ens indica que coneixia perfectament la literatura grega, des d'Homer fins a la que li era contemporània. Aristòfanes defensa amb les seves comèdies iròniques, amb un sentit crític agut, les idees pròpies del partit aristocràtic, i amb peces com Els començals, Els babilonis i Els cavallers dirigeix el seu poder de sàtira punyent contra Pèricles, i més encara contra els seus successors, principalment Cleó, polític omnipotent, cap del partit democràtic i partidari aferrissat de la guerra, el qual utilitza tot el seu poder per fer emmudir el poeta. Aristófanes també va atacar Sócrates (a Els núvols) i als qui procuraven innovar la tradició teatral, com Eurípides (a Els acarnesos). És considerat el màxim representant de l'anomenada comèdia antiga, de la qual només ens han arribat onze de les quaranta-quatre obres que sabem que ell va escriure. Altres comèdies d'Aristòfanes conservades són: Les vespes, La pau, Els ocells, Lisístrata, Les festes de Demeter, Les granotes, L'assemblea de les dones i Plutos.

 

Els ocells (414 aC), amb una consistent estructura, un ferm manteniment de la tensió dramàtica, la vis comica característica de l'autor i un extraordinari lirisme, és unànimement considerada l'obra mestra d'Aristòfanes.

Allò que la distingeix de totes les altres és la magnífica troballa de la ciutat dels ocells. Els protagonistes, Pisteter i Evèlpides, farts dels maldecaps de la ciutat, deixen Atenes per cercar una ciutat lliure de problemes per viure-hi. Decideixen consultar Tereu, el terrible rei mític de Tràcia convertit en ocell pels déus. La doble naturalesa de Tereu, la d'home i la d'ocell, el fa posseïdor d'uns coneixements especials i això és el que interessa a Aristòfanes, que el converteix en un convincent intermediari entre homes i ocells.

En aquesta obra el mestre de la comèdia política recorre a la utopia, fa volar la imaginació i crea una de les obres més belles de tots els temps.

Presentem en aquest volum Els ocells, traduïda i prologada per Cristián Carandell, el qual és també el traductor de dues obres més d'Aristòfanes, Lisístrata i La pau, publicades en aquesta mateixa col·lecció.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x