Logo Institut del Teatre
Autor/s: Aristòfanes
Altres autor/s: Carandell, Cristián [traducció i pròleg]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Col·lecció Popular de Teatre Clàssic Universal ; 58
Lloc: Barcelona
Any: 2000
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 76
Alçada i amplada: 18 x 11 cm.
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B-30183-2000
ISBN: 84-7794-709-0
Tipologia: Llibre
Descripció

Aristòfanes és un poeta còmic grec les dades biogràfiques del qual són poques i incertes. Va néixer a Cidatenèon, un districte urbà d'Atenes, als voltants de l'any 445 aC i, havent estat magistrat a les seves velleses, va morir l'any 385 aC, o poc abans. Un repàs als textos del comediògraf ens indica que coneixia perfectament la literatura grega, des d'Homer fins a la que li era contemporània. Aristòfanes defensa amb les seves comèdies iròniques, amb un sentit crític agut, les idees pròpies del partit aristocràtic, i amb peces com Els començals, Els babilonis i Els cavallers dirigeix el seu poder de sàtira punyent contra Pèricles, i més encara contra els seus successors, principalment Cleó, polític omnipotent, cap del partit democràtic i partidari aferrissat de la guerra, el qual utilitza tot el seu poder per fer emmudir el poeta. Aristófanes també va atacar Sócrates (a Els núvols) i als qui procuraven innovar la tradició teatral, com Eurípides (a Els acarnesos). És considerat el màxim representant de l'anomenada comèdia antiga, de la qual només ens han arribat onze de les quaranta-quatre obres que sabem que ell va escriure. Altres comèdies d'Aristòfanes conservades són: Les vespes, La pau, Els ocells, Lisístrata, Les festes de Demeter, Les granotes, L'assemblea de les dones i Plutos.

La pau va ser escrita per Aristòfanes el 421 aC, en el moment que Esparta i Atenes, que feia deu anys que estaven en guerra, acorden un tractat de pau per cinquanta anys. L'autor, que va elaborar l'obra en l'atmosfera esperançada que va precedir el tractat, ens presenta la guerra personificada: Pòlemos manté captiva la deessa Pau amb el sinistre propòsit d'esclafar al morter les ciutats gregues, però, per fortuna, s'ha quedat sense mà de morter i Trigeu, l'heroi, pot rescatar la Pau. La consecució de la pau és una de les preocupacions rectores d'aquesta obra, farcida de referències a la guerra, en la qual Aristòfanes ens dóna la seva visió particular del conflicte; la guerra constitueix el terrible teló de fons real sobre el qual es projecta la festiva ficció còmica.

La pau, potser la més perfecta de les peces d'Aristòfanes, ocupa un lloc central en la seva obra. La lluita per la pau no hi té la força desafiant de les primeres comèdies ni l'agònica recerca de solucions que caracteritza Lisístrata.

Cristián Carandell ha traduït i prologat l'obra que presentem en aquest volum. També és el traductor de dues obres més d'Aristòfanes: Lisístrata, editada en aquesta mateixa col·lecció, i Els ocells, en preparació.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x