Logo Institut del Teatre
Autor/s: Pinter, Harold
Altres autor/s: Batallé, Víctor [epíleg] ; Batallé, Víctor i Mallafré, Joaquim [traducció] ; Sanchis Sinisterra, José [pròleg]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Biblioteca Teatral ; 100
Lloc: Barcelona
Any: 2001
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 135
Alçada i amplada: 18 x 12 cm.
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B-48875-2001
ISBN: 84-7794-823-2
Tipologia: Llibre
Descripció

Harold Pinter va néixer a Londres el 1930. Fill d'un sastre jueu, viu la guerra separat dels pares en un poble de Cornualla. Als 14 anys torna a Londres. Les lectures de Franz Kafka i Ernest Hemingway són una influència important en aquest període. A l'hora de fer el servei militar, es fa objector de consciència. A l'inici dels anys cinquanta publica els primers poemes i treballa ocasionalment per a la ràdio. El 1957 escriu The Room i el 1959 la primera peça de teatre per a la BBC, A Slight Ache. Malgrat el fracàs de l'estrena al West End el 1958 de The Birthday Party, el 1960 es consolida com a dramaturg amb The Caretaker. Poc després, el 1965, The Homecomning el converteix en un dels escriptors dramàtics més importants del món occidental. Pinter no s'ha limitat a l'escenari, sinó que també ha destacat com a poeta, guionista de cinema, ràdio i televisió, i també com a director teatral. Altres obres de teatre seves són Landscape (1968), Silence i Night (1969), Monologue (1972), Betrayal (1978), Mountain Language (1988), Moonlight (1994) i Ashes to Ashes (1996).

Des del seu compromís polític, Pinter desenvolupa una intensa activitat en defensa dels drets humans i assumeix la responsabilitat de denunciar les transgressions més escandaloses del món contemporani: la tergiversació de la veritat, la tortura institucional, el terrorisme legal o el genocidi.

Esquetxos i altres peces aplega obres diverses de Harold Pinter, des de peces radiofòniques fins a obres teatrals. Inclou tots els Revue Sketches, altres obres breus i alguna de més extensa. Els aspectes de la dramatúrgia pinteriana —com ara la incertesa sobre l'«ésser» del personatge i sobre la «veritat» de la paraula— estan presents en aquest conjunt de peces que abasta un llarg període i ofereix un ampli ventall de registres temàtics, tècnics i estilístics. La diferent extensió de les obres aquí aplegades contribueix a mostrar la versatilitat de l'escriptura de Pinter, capaç tant de concentrar en poques pàgines una problemàtica universal com de dilatar fins a la desmesura una subtil fractura de la subjectivitat. El realisme d'aquestes obres és universal perquè, precisament, descriu amb tot detall la cultura de la classe treballadora anglesa. És un teatre de text, lluny de la banalitat de les experimentacions que cerquen per si mateixes la justificació.

Presentem en aquest volum Esquetxos i altres peces, obres que han estat traduïdes per Víctor Batallé i Joaquim Mallafrè. El volum va precedit d'un pròleg de José Sanchis Sinisterra i seguit d'un epíleg de Víctor Batallé.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x