Logo Institut del Teatre

Els peixos de colors

Comparteix
Autor/s: Anouilh, Jean
Altres autor/s: Vidal, Carmen [traducció i pròleg] ; Vidal, Josep Maria [traducció i pròleg]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona) / Edicions del Mall
Col·lecció: Biblioteca Teatral ; 37
Lloc: Barcelona
Any: 1985
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 125
Alçada i amplada: 18 x 12 cm.
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B-31354-1985
ISBN: 84-7456-287-2
Tipologia: Llibre
Descripció

Joan Anouilh va néixer a Bordeus el 23 de juny de 1910. Quan encara era molt jove es traslladà a París i durant un any i mig cursà estudis a la Facultat de Dret. Va treballar dos anys a una casa de publicitat on aprengué «bones lliçons de precisió i d'enginy». Esdevingué secretari de Louis Jouvet, la qual cosa l'inclinà definitivament cap al món de les bambolines.

Anouilh és un dels representants més prototípics de la pièce bien faite i, en general, del teatre burgès. Malgrat d'obtenir un ressò mundial com a dramaturg, ell mateix ha volgut apuntar: «jo no tinc biografia i n'estic molt content.»

Quan Anouilh ha descrit el propi personatge ha precisat: «He aconseguit de no fer mai periodisme, i només tinc sobre la consciència, al cinema, un o dos vaudevilles i alguns melodrames oblidats i sense signar (…) La resta és la meva vida i, mentre el cel voldrà que això sigui assumpte meu, me'n reservo els detalls.»

L'obra d'Anouilh, molt poc coneguda entre nosaltres, posseeix prou atractius i qualitats per merèixer una revisió, o, pel que fa a casa nostra, gairebé un premier abord. En Els peixos de colors, que presentem aquí, hi retrobem totes les constants del teatre d'Anouilh: una sàvia i precisa construcció que juga amb gran destresa amb el flashback i amb els canvis de temps i d'espai; un sentit de l'humor brillant i enginyós, que dóna pas amb facilitat a l'amargor i la causticitat; una concepció del món individualista, on es reivindica el paper de les èlites, una visió amarga de la pobresa envilidora; una absència d'amor, en un context burgès, que es descabdella en una successió d'escenes d'una comicitat agredolça, i una visió catastrofista i cínica de la realitat política del país, França, on transcorre l'acció.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x