Logo Institut del Teatre

La teoria dramàtica. Un viatge a través del pensament teatral

Comparteix
Autor/s: Melendres, Jaume
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Escrits teòrics ; 11
Lloc: Barcelona
Any: 2006
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 687
Alçada i amplada: 21 x 14 cm
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B. 48320-2006
ISBN: 84-9803-133-8
Tipologia: Llibre
Descripció

Aquest volum de teoria dramàtica és la narració d'un viatge, ple d'avatars i de canvis de rumb, a través del pensament teatral a Occident i el resultat de la recerca, protagonitzada per un honest aventurer, feta des de l'experiència d'una llarga trajectòria professional compromesa, la de Jaume Melendres. Una obra magna.
L'autor presenta en primer lloc el mapa sobre el qual s'ha visitat el laberint: una «Cronologia» interessantíssima de gairebé dues-centes pàgines que va de l'any 536 aC al 1990. A continuació hi «Entra el dramaturg», hi «Entra l'actor» i hi «Entra el director». Sobre la base stendhaliana de les afinitats (que inclou les de cada teòric amb ell mateix), aquest llibre busca més les coincidències parcials (les de Diderot amb Stanislavski, les de Bracht amb Schiller, les de Ciceró amb Engel) que no pas les seves grans i espectaculars oposicions. Al terme del viatge, sembla evident que el discurs sobre el teatre, en efecte, és un extraordinari laberint: està fet amb miralls que reflecteixen, alhora i en una mateixa superfícies, el pensador i el subjecte creador, la «pràctica» i la «teoria». Però al fons del recinte no hi ha cap Minotaure que puguem liquidar amb l'espasa de fusta d'unes conclusions en format acadèmic. La grandesa del pensament dramàtic, explica Melendres, és estar sempre en conflicte.

Jaume Melendres (Martorell, 1941) es dóna a conèixer en el món de les lletres en guanyar, l’any 1964, el premi de poesia Joan Salvat Papasseit amb La doble espera de l’aigua i tu. Durant la seva estada a París, on es trasllada per doctorar-se en ciències econòmiques, entra en contacte amb el teatre francès del moment i aquest fet decanta la seva trajectòria professional. El 1966 guanya el premi Sagarra amb Defensa índia de rei i, poc després, el Josep Aladern amb Meridians i paral·lels (1970). Aleshores, abandona el camp de l’economia per dedicar-se enterament a la literatura i al teatre, combinant la seva obra d’escriptura i de direcció escènica amb la de traductor i crític (Tele/exprés, Fotogramas), alhora que desenvolupa una continuada activitat pedagògica a l’Institut del Teatre de Barcelona com a professor de Teoria dramàtica, d’Interpretació i de Direcció d’actors, contribuint de manera decisiva a la instauració i consolidació del estudis superiors de Direcció i Dramatúrgia; actualment hi exerceix el càrrec de director de Serveis Culturals.
Jaume Melendres també és autor del llibre La direcció dels actors. Diccionari mínim, d'aquesta mateixa col·lecció.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x