Logo Institut del Teatre

El debat teatral a Catalunya. Antologia de textos de teoria i crítica dramàtiques: Segle XIX

Comparteix
Autor/s: Gibert, Miquel M. [pròleg i edició], Gallén, Enric [pròleg], Bacardit, Ramon [edició]
Editorial/s: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona
Col·lecció: Monografies de teatre ; 39
Lloc: Barcelona
Any: 2003
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 571
Alçada i amplada: 21 x 14 cm.
Idioma/es: Català / Castellà
Dipòsit legal: B-41.051-2003
ISBN: 84-7794-949-2
Tipologia: Llibre
Descripció

La present aportació dels professors Ramon Bacardit i Miquel M. Gibert s'inscriu, d'una banda, en la renovació dels estudis sobre el conjunt del teatre català del segle xix, i de l'altra, en el projecte d'edició de diversos volums antològics sobre la realitat històrica del món dramàtic del país. La tasca dels dos investigadors ha consistit en l'estudi, la selecció i la compilació d'un total de seixanta-set textos de diversa índole i procedència, apareguts a Catalunya, Mallorca i el País Valencià, i que tenen com a comú denominador la reflexió sobre el fet teatral considerat en una àmplia gamma d'aspectes.
Els textos que ara s'editen són el resultat d'una extensa, àrdua i enriquidora recerca en les biblioteques i hemeroteques catalanes. I evidencien quan i com es van introduir, acollir i naturalitzar, de primer, el romanticisme teatral, i després, el drama realista i naturalista d'encuny francès. Alhora que demostren que res del que succeïa a l'escena europea vuitcentista era aliè als escriptors i als professionals catalans del teatre. Altrament, els escrits antologats permeten de veure que, en l'últim terç del segle xix, un petit, però representatiu, sector de l'escena en llengua catalana va auspiciar manifestacions i propostes de més ambició literària, sense renegar dels seus orígens populars.

El present volum antològic que han elaborat els professors Ramon Bacardit i Miquel M. Gibert forma part d'un ambiciós projecte que hem titulat El debat teatral a Catalunya. Antologia de textos de teoria i crítica dramàtiques. Un projecte que té com a objectiu la selecció, l'estudi i l'edició dels principals textos teòrics i crítics relacionats amb el teatre a Catalunya als segles xix i xx.
El volum que teniu entre les mans —el primer— està íntegrament dedicat al segle xix. Un segon volum contindrà textos que van des del Modernisme fins a la Guerra Civil; finalment, un tercer volum reunirà escrits compresos entre els anys quaranta i la nostra actualitat.
Amb aquest projecte en tres volums, la col·lecció Monografies de Teatre de l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona pretén oferir un valuós instrument per conèixer i estudiar la nostra història teatral.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x